Mala razmišlja

Prilivi in odlivi

29.06.2012 · 2 komentarjev

Odkar sem med tistimi, ki si moramo sami iskat posel, se mi dogaja, da imam velika finančna nihanja. Včasih so nihanja navzdol tako intenzivna, da me resno zaskrbi, ali mi bo uspelo. To se najpogosteje zgodi, ko izdam kakšen lep račun, potem pa čakam, da bo naročnik plačal.

Pravzaprav je cel proces prav hecen. Ko dobim novo naročilo sem navdušena – nad projektom, novo stranko in seveda zneskom, ki bo potem pritekel na moj TRR. Ko projekt zaključim, izdam račun in čakam na evrčke sem še tudi zadovoljna.

Potem pa se mi včasih zgodi, da mi gre malo na tesno do datuma, ko bi moral biti račun plačan. In potem začnem travmirat, kako mi bojo izklopl internet/elektriko/telefon (pa čeprav redno plačujem položnice). Ko je znesek denarja v malhi že res majhen, se malo pomirim – ok, zdaj sem tu, kjer ni kaj dosti denarja, pa vseeno živim in mi nič ne manjka. Lahko bi se reklo, da se pomirim s situacijo.

Potem pa pride dan D – ko denar priteče. In potem sem navdušena …  ne, kje pa! Ravno nasprotno. Potem začnem šele zares travmirat – da moram paziti na vsak cent, da ne bom spet na robu, pa da bo itak lep del šel za stroške, pa malo se bojim, da v naslednjem mesecu ne bo nobenega omembe vrednega projekta …

In potem se včasih sprašujem, če ne ravno s tem svojim negativnim odnosom odbijam prilive.

Kako se pa vi soočate s finančno negotovostjo?

Kategorije: Posel · Refleksija
Tagano: , , , , , , , , ,2 odzivov ↓

  • Stric Marč // 30.06.2012 11:53

    Zajebano je, če niso posli vsaj z nekaterimi strankami utečeni in če moraš dejansko preživeti s svojimi prilivi. pri pridobivanju poslov, pri odpiranju vrat, pri mreženju pa je podjetnik – začetnik prepuščen samemu sebi. Nekako še gre, če lahko vsaj del poslov odpelješ prejšnemu delodajalcu. Prti vseh zbornicah, inkubatorjih, tehnoloških parkih ( ki žrejo denar) si prepuščen samemu sebi. Sicer pa imaš drugo možnost? Če jo ni, vztrjaj na tej poti.

  • tamalamalatamalamala // 30.06.2012 12:11

    Imam nekaj stalnih strank, kar mi pokrije osnovne stroške. Malo se mi pozna, ker sem eno stranko izgubila, ker so jim v firmi začel zategovat pas. Potem so pa tu še neplačniki oz. bolje povedano – plačniki, ki zamujajo za več kot dva meseca, pa še potem plačajo račun v več delih …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !