Mala razmišlja

Lepo je biti ženska. Če te m-krči ne ubijejo.

31.08.2012 · 4 komentarjev

Opevanje ženskosti in menstrualnega cikla (vedno od žensk, seveda), kar nekako zbledi, ko se zvijam v hudih m-krčih. Pa je to samo vrhunec celega cikla.

Včasih se mi zdi, da je 14 dni mojih, naslednjih 14 pa sem sužnja svojega telesa – hormoni mi poskakujejo kot ponoreli. Najprej bentim, potem jočem, čez dve sekundi pa sem super navdušena in pomirjena z življenjem, sabo in okolico. Potem je tu še apetit. Zadnjih nekaj dni bi pojedla skoraj neomejen količine sladkorja in ogljikovih hidratov, posledično pa sem potem zaspana in napihnjena. Ali pa izgubljam energijo, ko se borim sama s sabo, da ne bi jedla … Smetana na torti pa je dan D M. Ko tudi dva ali trije nagelsini ne pomagajo. Takrat sem res hvaležna, da delam od doma in da se lahko zavlečem pod kovter in tam na varnem počakam do jutri.

Sicer so se  mi simptomi precej umirili oz. zmanjšali, odkar sem kravje mleko nadomestila s sojinim in odkar redno tečem. Tako da to res pomaga.

Še vedno pa ne vem, kako naj (brez tablet) omilim krče. Če ne vzamem tablet me zvija od bolečin, ko pa jih vzamem, me sicer res neha boleti, po drugi strani pa postanem tako zaspana in neproduktivna, da je dan izgubljen …

Kategorije: Refleksija · Resno
Tagano: , , , , , ,4 odzivov ↓

 • Iza // 31.08.2012 13:15

  Hja, še ena takšna tukaj. Bolečine za znoret ubijalske. Sedaj že par mesecev pijem maco (Medex) in se mi zdi, da je bolje, morda je le placebo efekt, a glavno da je malce bolje. Kljub vsemu moram včasih še posegati po tabletah…Včasih opažam, da so bolečine povezane še s hrano, ki jo kakšen dan prej zaužijem, pa verjetno tudi od razpoloženja – ma, cela znanost! :) Nama želim čimmanj bolečin in lep vikend!

 • Eva // 31.08.2012 15:48

  Dragi deklici, naj vaju, po svojih izkušnjah “potolažim”. Veliko oblik PMS sindromov je – kot placebo učinek – res samo v glavi (prvenstveno odvisnih od prenesenih vzgojnih vzorcev po naših materah, sestrah … kasneje prijateljicah, medijskih propagand, načina življenja, splošne ozaveščenosti …) nekaj tega je resda tudi pogojenega z individualno-fizičnim odzivom na vso to hormonalno kemijo, ki se v telesu dogaja, največ pa v odnosu do sebe, ob zavedanju, da na vse to, česar del smo, torej na naravo, vplivajo še številni drugi, obsežnejši faktorji izven naših teles, za katere pa ni nujno, da so v skladu z narav(na)nostjo posameznice. Samosprejetje! Kolikor bolj torej uspemo živet v sožitju s sebi lastno naravo, ki ji nihče ne vsiljuje družbenih, umetno sprogramiranih teženj (onesnaževalnih smernic proti ženstvenosti) toliko lažje psiha in telo prenašata menstrualne tegobe. Ženstvenost, po tej, prijaznejši plati samosprejetja, s tega vidika niti v dobi menopavze ni prav nič prikrajšana. V nobenem primeru. Še najmanj pa, če imamo to srečo, da lahko ljubimo in smo hkrati ljubljene. ;)

 • tamalamalatamalamala // 5.09.2012 09:44

  @Iza: Sem malo poguglala za maco in prebrala, da uravnava hormonsko ravnovesje in ima še kup drugih pozitivnih lastnosti (razen povečevanja plodnosti – vsaj zaenkrat ;) ). Mislim, da jo bom uvedla v svojo prehrano. Hvala! Hvala za lepe želje (za nazaj) in uspešen teden ti želim!

 • tamalamalatamalamala // 5.09.2012 09:47

  @Eva: Tudi sama mislim, da je ključ v sprejemanju samega sebe. In sprejemanju tega, da sem kakšne dni bolj občutljiva in čustvena. Kljub temu se pa še ne znam spopasti z bolečinami/krči oz. jih ne znam sprejeti. Imaš morda kakšen nasvet?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !