Mala razmišlja

Pasti dela od doma

25.09.2012 · 13 komentarjev

Že nekaj let delam večinoma od doma. In še vedno se včasih vprašam, kako naj se izognem kakšnim pastem. Saj veste – posodo je treba pomit, kaj ko bi skuhala kosilo, oprala perilo, pobrala perilo … se malce sprehodila po internetu, prebrala kakšno poglavje knjige … spala malce dlje …

Da se mi delovni dan ne bi raztegnil do poznega večera, se držim nekaj osnovnih pravil:

 • vstajam najkasneje ob pol sedmih
 • z delom začnem takoj zjutraj
 • med delom se ne ukvarjam z gospodinjstvom (zvečer poskrbim, da je stanovanje pospravljeno, posoda pomita …)
 • odmor za malico ne traja več kot 1 uro (in poleg priprave hrane vključuje še sprehod in delo z Glasnhovom)
 • najkasneje ob 17ih skušam poklopiti računalnik
Imam pa še nekaj manjših trikov:
 • če ugotovim, da mi misli begajo in sem neproduktivna, grem stran od računalnika in si vzamem pol ure odmora (preberem kakšno poglavje knjige ali pa se ukvarjam z Glasnhovom)
 • za večjo produktivnost (da se izognem brskanju po spletu, FB-ju …) si delovnik razdelim na enourne kose, tj. eno uro samo delam, potem imam 10 min odmora – si lahko skuham čaj, brskam po spletu, potem pa spet eno uro delam (učinkuje :) )
 • zjutraj opravim najtežje delo oz. tisto, ki mi je najmanj ljubo
Imate tudi vi kakšne trik(c)e?

Kategorije: Posel · Refleksija
Tagano: , , , ,13 odzivov ↓

 • Iza // 25.09.2012 16:41

  Zelo podobno, le zverino peljem ze navsezgodaj na najinih 8km, ne zdrzi…pa bi vcasih z veseljem spala dlje. No, se pa hitreje lotim dela, kot receno s podobnimi triki kot ti, a vedno ne uspe! :) Ce smo pa cisto odkriti, tudi v klasicni sluzbi vsak dan ni efektiven, kajne? Lep dan!

 • LittleSweetie // 25.09.2012 20:09

  Vsakemu, ki uspe delati od doma kar malo zavidam. OK, je važna vrsta dela, ki ga opravljaš (nekatera dela pač tega ne dopuščajo), a meni ni uspelo delo od doma. Preveč distrakcij iz okolja. Verjetno si ti v času ko delaš doma sama? Jaz nisem bil in vedno se je našlo nekaj “Saj bo samo 5min” :)

 • tamalamalatamalamala // 25.09.2012 22:34

  @Iza: Tudi jaz zverino zjutraj (po kavi in kakšne pol ure dela) peljem na 8 km jutranjega teka (vsaj 4x na teden pridem na vrsto). Zadnja misel je pa spodbudna :) Mi se vsaj takrat lahko vržemo na kavč in vzamemo v roko dobro knjigo ;) S čim se pa ukvarjaš?

 • tamalamalatamalamala // 25.09.2012 22:36

  @LittleSweetie: Točno vem, o čem govoriš. Žal nimam prostora za ločen kabinet, zato je dragi čez dan izgnan iz stanovanja, če je pa že doma, se mora pa delat čim bolj neopaznega. Vsekakor sem pa najraje sama.

 • maja // 26.09.2012 10:21

  Sem bila kar nekaj let v “službi” preden sem šla na svoje in ker delam na istem področju, sem tudi kolikor je mogoče ohranila enake delovne navade. Imam sicer projektno delo, važen je rok oddaje, ampak vseeno, če se le da, delam od 8h do 4h, vse službene pogovore opravim v tem času, imam ločen kabinet, odmor cca pol ure. Praktično nič posedanja po kafičih. Tudi oblečem se bolj službeno in sem v čevljih! Itak je treba vedno na kakšen sestanek, po opravkih. Ni šans, da bi delala v kakšni trenirki ali celo v pižami, se mi zdi, da bi se celo po telefonu čutilo !!. In ja, ob 4h neham, razen če je res frka z roki. Potem pa je čas za familjo. Se mi zdi, da je veliko lažje dobit ta čas, kot če bi bila v službi. Do danes mi še ni bilo žal.

 • Peter Filec // 26.09.2012 11:57

  Hmm.. Takoj bi delal od doma pod pogojem, da bi živel v lastnem stanovanju ali hiši s Petro, drgač, dokler živim s starši, je to malo težje… želja pa je, to pa.

 • tamalamalatamalamala // 26.09.2012 14:05

  @Maja: V čevljih? Vau. No, v mojem poslu smo tako ali tako predvsem samotarji, sestankov skoraj ni, komunikacija pa poteka večinoma prek mejlov. Sicer si si pa super zastavila in ločila poslovno od zasebnega.

 • Maj // 26.09.2012 15:11

  Kako vam uspe vstati ob pol sedmih?

  Jaz, ko delam doma vstanem ob desetih, potem pojem, preberem novice in nekje ob poldne začnem;)

 • Spela // 26.09.2012 21:22

  Jaz se vedno nagrajujem, podobno kot si ti rekla, da si razkosaš delo na uro efektivnega dela 10min FB-ja. Jaz si pač zastavim nek cilj (ne časovni, ampak nekaj kar moram naredit) in ko tisto naredim, se nagradim z 10min FBja, enim poglavjem knjige, eno 20minutno serijo .. odvisno od tega kako veliko nagrado si zasluži trud, ki sem ga pravkar opravila :)

 • Spela // 26.09.2012 21:29

  Če sem prav prebrala si ti tudi prevajalka? No potem beri moj zgornji komentar v stilu “nagrada je odvisna od tega kako dolgočasen ali naporen je bil prevod, ki sem ga pravkar opravila”. Pavze časovno mi pa sploh ne ustrezajo, ker ko sem v besedilu not, pol lahko zaključim šele po neki smiselni enoti.

 • tamalamalatamalamala // 27.09.2012 07:39

  @Špela: Ja, tudi jaz sem prevajalka. Delo si razkosam na 1-urne enote, ko imam v delu kakšen daljši projekt, ki mi že skozi ušesa gleda (npr. kakšen zajeten roman ali duhamoren pregled).

 • Jana // 9.10.2012 22:03

  Zanimiva razprava :) Če lahko pristavim še svoj piskerček: delo od doma zahteva res veliko reda, sama sem se posluževala podobnih metod – sploh nagrajevanja :) Sicer pa je bilo odvisno od dneva, naročil, včasih se nisem mogla ogniti večernemu in nočnemu delu … No, še zdaj, ko sem drugje v službi je tako. Sicer pa otroci prinesejo še malo več reda, ker moraš ob 16h res nujno končati (raje še prej), da tvoj otrok ne ostane zadnji v vrtcu (pa doma si cel dan!), pa tudi več spremenljivk, predvsem ko je obdobje viroz in podobnega … Se mi pa vse bolj dozdeva, da dilema dela doma ni nič drugačna od dileme dela drugje (razen če ti drugje res šef ne diha stalno za ovratnik). Vedno se mora delavec sam motivirati in delo pač opraviti, samostojno in v času.

  (Malo počez sem te na hitro preletela, bom pa še brala :) )

 • tamalamalatamalamala // 10.10.2012 17:42

  Se strinjam – razumna porazdelitev dela deluje le ob “prevajalcu prijaznih” rokih. Meni je urnik uredil Glasnhov :) – se mi zdi, da hitreje delam, ker vem, da bom toliko in toliko časa porabila še za njega – sprehode, delo & šolanje.

  (Dobrodošla :) )

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !