Mala razmišlja

Joga v vsakdanjem življenju

7.11.2012 · 2 komentarjev

Letos sem začela hoditi na jogo. Sem v skupini začetnikov, vadimo pa enkrat na teden.

Prva dva termina mi je največ težav povzročalo sproščanje. Nisem zmogla ležati povsem na miru – enkrat me je še krč zagrabil. Da ne govorim o mislih, ki so mi kot podivjane švigale po glavi. Namesto, da bi se moje dihanje umirjalo, sem skoraj doživela napad panike. In namesto miru sem čutila le tesnobo.

Tudi vaje … ups – asane so se mi zdele tako otročje lahke, da sem malo dvomila v njihovo učinkovitost. Vendar – prvič v mojem odraslem življenju nimam več vozlov v predelu lopatic, hrbtenica me več ne boli, po vadbi se pa počutim lahka in umirjena, naslednji dan pa se polna energije in se zjutraj z lahkot dvignem iz tople postelje.

Navdušena sem tudi nad inštruktorjem, ki pri vsaki asani razloži, za kaj je koristna in na kaj vse vpliva. Prejšnji mesec sem teden pred menstruacijo (in med njo) redno izvajala asane, ki masirajo predel rodil in naj bi pomagale ublažiti krče. Neverjetno – tudi to je pomagalo. Zdaj moram najti samo še recept za ublažitev PMS-ja :)

Pa tudi sicer mi je všeč filozofija nenasilja – asane delamo samo do praga bolečine in ne telmujemo med sabo. Vsak dela zase, povečini z zaprtimi očmi.

Najbolje bi bilo, če bi jogo uvedli v šole in podjetja – tako bi zagotovo zmanjšali težave s hrbtenico, prebavo, povečali gibčnost, okrepili imunski sistem in nenazadnje povečali storilnost.

Joga je pa tudi zelo dobra izbira, če se sicer ukvarjamo s športom, saj poveča prožnost našega telesa, poveča vzdržljivost in pomaga, da se znebimo vseh bolečin, ki smo si jih pridelali med treningom.

Kategorije: Osebnostna rast · Resno
Tagano: , , , , , ,2 odzivov ↓

  • fenchurchfenchurch // 7.11.2012 18:39

    Tudi jaz sme nekoč z veslejm hodila na jogo (v vsakdanjem življenju:)). ampak potem je prišla ura, pri kateri smo se samo sproščali… Težava (zame) je nastala, ko je približno 10 ljudi okrog mene začelo spat in smrčat v neenakomernem ritmu… ni bilo ravno sporščujoče:)) Od takrat se občasno sama lotim joge in zdaj si me spomnila, da bi lahko spet začela:) hvala:)

  • tamalamalatamalamala // 7.11.2012 19:39

    Super, me veseli :)

    Dobrodošla!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !